Τρίτη 13 Απριλίου 2010

12 +1 Προτάσεις για να αλλάξει το Πανεπιστήμιο τώρα!

Προτάσεις για καλύτερη φοιτητική  ζωή για όλους

Όραμα, συνέπεια, προοπτική
ΠΑΣΠ 
Πανεπιστημίου Μακεδονίας

 12 + 1 προτάσεις για να αλλάξει το Πανεπιστήμιο τώρα!

 Η αναπαραγωγή  προτάσεων που η υλοποίησή  τους ανήκει στη σφαίρα του ιδεατού, αποκαλύπτει όχι απλά αδιαφορία και άγνοια της πραγματικότητας αλλά και έλλειψη σχεδιασμού και αποφασιστικότητας.

 Η ΠΑΣΠ του  Πανεπιστημίου Μακεδονίας έχοντας  απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης  που αναλαμβάνει εκπροσωπώντας  τους φοιτητές παρουσιάζει μια σειρά  από προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν αύριο, αναβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα της ακαδημαϊκής ζωής και για τους φοιτητές αλλά και για όλα συνολικά τα μέλη της.
 
  1. Χορήσηση  ενημερωτικού Syllabus από όλους τους καθηγητές

    η πρόταση  Χορήγηση ,κατά την πρώτη διδασκαλία, εντύπου με:
        • περίληψη των θεμάτων που καλύπτονται κατά τον κύκλο μαθημάτων
        • τρόπο επικοινωνίας με τον καθηγητή
        • τρόπο διεξαγωγής του μαθήματος
        • βαθμολογική και εξεταστική πολιτική που θα ακολουθείται
        • το χρονοδιάγραμμα ημερομηνιών προόδων και εργασιών που τυχόν θα υπάρξουν
        • ύλη
        • προτεινόμενα συγγράμματα

    1. Δυνατότητα  επανεξέτασης μαθημάτων

      Δυνατότητας επανεξέτασης σε ορισμένα μαθήματα με σκοπό τη βελτίωση του βαθμού. Ο βαθμός θα κατοχυρώνεται  μόνο αν είναι μεγαλύτερος από  την πρώτη εξέταση.

    1. Έγκαιρη διανομή συγγραμμάτων

      Το γνωστό πρόβλημα της παραλαβής των συγγραμμάτων μετά από καιρό από την έναρξη των μαθημάτων οφείλεται στη  μη έγκαιρη διεξαγωγή Γενικών  Συνελεύσεων κάθε τμήματος ώστε να αποφασισθεί η διανομή τους.
      η λύση διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων των τμημάτων κατά τη λήξη της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς με θέμα τη διανομή συγγραμμάτων της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς


    1. Έγκαιρη κατάρτιση του  προγράμματος κάθε εξεταστικής  περιόδου

      η πρόταση τα προγράμματα των εξεταστικών περιόδων μπορούν να καταρτίζονται με την έναρξη των ακαδημαϊκών εξαμήνων  


    1. Τράπεζα Θεμάτων

      η λύση δημιουργία τράπεζας θεμάτων για κάθε μάθημα στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου ώστε κάθε φοιτητής να μπορεί να εντατικοποιεί τη μελέτη του έχοντας όμως ως σημείο αναφοράς θέματα που έχουν εξεταστεί σε προηγούμενες εξεταστικές αλλά και ένα σύνολο γενικών ασκήσεων. Παρά την κριτική που μπορεί να ασκηθεί, είναι εφικτό και απόλυτα ορθολογικό, για τα πρακτικά κυρίως μαθήματα να υπάρχει σημείο αναφοράς, όπως π.χ. 500 ασκήσεις ή ακόμη 1000 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής αναλόγως πάντα με τη φύση του εξεταζόμενου μαθήματος


    1. Λύσεις  των Θεμάτων της  Εξεταστικής



      η λύση η ανακοίνωση και ανάρτηση των αποτελεσμάτων των θεμάτων της εξεταστικής αποτελεί τρόπο κατανόησης των μεθόδων που πρέπει να χρησιμοποιούνται αλλά και του τρόπου παρουσίασής τους στο γραπτό. Η τεχνική των εξετάσεων δεν διδάσκεται αλλά απαιτείται, γεγονός που συνιστά αδικία.

    1. Κανονισμός  εξετάσεων


      Η αδυναμία κατανόησης υποχρεώσεων και δικαιωμάτων  από εξεταστές και εξεταζόμενους
      η λύση κατάρτιση κανονισμού εξετάσεων όπου θα ρυθμίζονται όλα τα ζητήματα που αφορούν τον τρόπο εξέτασης, τον τρόπο βαθμολόγησης, τη συμπεριφορά αλλά και ενδεχομένως τις ποινές, ώστε να πάψουν να υφίστανται φαινόμενα υπερβολών εκατέρωθεν. Όλοι μας – και καθηγητές και φοιτητές -  έχουμε δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις

    1. Ποσοστά Αποτυχίας

      Το γνωστό πρόβλημα της τεράστιας αποτυχίας  σε ορισμένα μαθήματα
      η λύση εξετάσεις που θα εμφανίζουν εξωπραγματικά ποσοστά αποτυχίας (π.χ. άνω του 80%) θα υποχρεώνουν τον εξεταστή να συντάσσει έκθεση των λόγων της αποτυχίας και να παραπέμπει το ζήτημα στη Γενική Συνέλευση κάθε τμήματος το οποίο και θα λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις σχετικά με την επανάληψη ή όχι της εξέτασης

    1. Πτυχιακή  εξεταστική τον Ιανουάριο  και τον Ιούνιο.


      Η πτυχιακή εξεταστική του Ιανουαρίου και  του Ιουνίου είναι  ειδική ρύθμιση για  όσους φοιτητές έχουν  ολοκληρώσει τα 8 εξάμηνα σπουδών (βρίσκονται δηλαδή στο πτυχίο). Με την ειδική αυτή ρύθμιση οι επί πτυχίω φοιτητές δικαιούνται να εξετάζονται σε όσα μαθήματα επιθυμούν, όποια περίοδο επιθυμούν, (πχ μπορούν να δώσουν μάθημα χειμερινό σε εαρινή εξεταστική περίοδο)
      Πάγια θέση της ΠΑΣΠ Πανεπιστημίου  Μακεδονίας είναι  η θεσμοθέτηση  ειδικής ρύθμισης για τους επί πτυχίω φοιτητές καθώς θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη να έχουν τη δυνατότητα να δίνουν όσα μαθήματα οφείλουν σε οποιαδήποτε εξεταστική.


    1. Απαλλακτικές  εργασίες – χρηματοδότηση  ερευνών από το Πανεπιστήμιο

      Πολλές  φορές οι φοιτητές καλούνται να εκπονήσουν έρευνες που προϋποθέτουν σημαντική δαπάνη (έξοδα ταξιδιών, διαμονής κ.α. ) και τη σύνταξη εργασιών που λαμβάνουν μέρος του συνολικού βαθμού
      η λύση χρηματοδότηση των ερευνών από το Πανεπιστήμιο, θεσμοθέτηση των απαλλακτικών εργασιών ή θεσμοθέτηση των εργασιών με προαιρετικό – επικουρικό χαρακτήρα ( π.χ. 10 το γραπτό και 1 η εργασία – bonus ), θεσμοθέτηση (πιλοτικά) των προόδων σε ορισμένα μαθήματα, ενσωμάτωση σε κάθε εξέταση της φράσης « κάθε επιστημονικά τεκμηριωμένη λύση είναι αποδεκτή »


    1. Αναβάθμιση  του Γραφείου Διασύνδεσης

      η πρόταση στελέχωση και αναβάθμιση του γραφείου διασύνδεσης ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε κάθε φοιτητή ή απόφοιτο του Πανεπιστημίου να αντιλαμβάνεται και να εκμεταλλεύεται όλες τις ευκαιρίες της αγοράς εργασίας. 


    1. Αύξηση  των ορίων σίτισης

      η λύση Προτείνουμε την ορθολογική αύξηση των ορίων δωρεάν σίτισης ως εξής:
         
    ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
    Ένα (1) παιδί

    60.000 €

    Δύο (2) παιδιά

    65.000 €

    Τρία (3) παιδιά

    70.000 €

    Τέσσερα (4) παιδιά & άνω   ανεξαρτήτως εισοδήματος
    Για κάθε αδελφό φοιτητή A.E.I. - T.E.I., τα παραπάνω ποσά αυξάνονται κατά 5.000 €


    1. Αξιολόγηση  των καθηγητών  από τους φοιτητές

      η πρόταση πιλοτική εφαρμογή της αξιολόγησης των διδασκόντων με την εθελοντική συμμετοχή φοιτητών που θα υποχρεούνται να παρακολουθούν το 65-70% των μαθημάτων κάθε εξαμήνου. Την ευθύνη της αξιολόγησης θα αναλάβει η Πρυτανεία με ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή που θα ορίσει τις παραμέτρους, τα κριτήρια και τις μεθόδους αξιολόγησης

     Όλα τα παραπάνω αποτελούν  πολιτικές άμεσα υλοποιήσιμες με άμεσα ορατά αποτελέσματα για ένα Πανεπιστήμιο σύγχρονο, προοδευτικό μα πάνω απ’ όλα «φοιτητοκεντρικό»
     ΠΑΣΠ Πανεπιστημίου Μακεδονίας
       η δύναμη των  φοιτητών

    4 σχόλια:

    1. Θέλεις να μας πεις ότι μια οικογένεια με 2 παιδιά και εισόδημα 65.000 ευρώ έχει ανάγκη,ή ακόμα, δικαιούται δωρεάν σίτιση? Θεωρείται κανείς φτωχός έχοντας οικογενειακό εισόδημα 65.000 ευρώ?Σοβαρευτείται λίγο. hypernikos@in.gr

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    2. Δεν είναι θέμα το αν κάποιος μπορεί ή δεν μπορεί να πληρώσει την ημερήσια σίτισή του, το μέτρο αυτό δεν αποβλέπει μόνο στην προφανή επισιτιστική ανάγκη των φοιτητών μέσα στα πανεπιστήμια, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα για την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ δωρεάν παιδεία που αγωνιζόμαστε τόσα χρόνια....

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    3. Διανομή συγγραμμάτων σε ηλεκτρονική μορφή, δηλ. μέσω συνδρομής των Πανεπιστημίων σε κοινή Πανελλήνια βάση. Έτσι μπορεί να ζωντανέψει η έρευνα με τη σύγκριση πολλών ομοειδών συγγραμμάτων. Το διάβασμα κατά τις εξετάσεις μόνο από ένα σύγγραμμα υποβαθμίζει τις σπουδές και οδηγεί κάθε μέρα το Πανεπιστήμιο 40 χρόνια πίσω.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    4. Να κάνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πράξη την δέσμευση του για το ηλεκτρονικό βιβλίο. Όλα τα συγγράματα στο διαδύκτιο με δωρεάν πρόσβαση για κάθε φοιτητή και μεταπτυχιακό φοιτητή. Ανάπτυξη σοβαρών υποδομών και δικτύων σε κάθε Πανεπιστημιούπολη.

      ΑπάντησηΔιαγραφή

    Σχολίασε...Πρότεινε...