Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Το "δέκα" το καλό !

Π.Α.Σ.Π. Τ.Ε.Ι. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, Π.Α.Σ.Π. Τ.Ε.Ι. ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Αρχίζοντας, θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η κατάργηση της «βάσης του 10» ήταν χρόνιο αίτημα της Π.Α.Σ.Π πανελλαδικά. Η Π.Α.Σ.Π για ακόμη μια φορά αποδεικνύει ότι παράγει πολιτική, προωθώντας στις τάξεις της τον ουσιαστικό διάλογο για την πλήρη αναδιάρθρωση της παιδείας. 

Με την απόφαση της κατάργησης της «βάσης του 10» θεωρούμε υποχρέωσή μας να επισημάνουμε τη βαρύτητα αυτής της ενέργειας για τα περιφερειακά ΑΤΕΙ. Θεωρούμε ότι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της κατάργησης της «βάσης του 10» είναι η αποκέντρωση και η ενίσχυση περιφερειακών τμημάτων ΑΤΕΙ, τα οποία απειλούνται με κλείσιμο διότι η ελληνική περιφέρεια μαστίζεται κυρίως από τη συσσώρευση φοιτητών σε μεγάλα αστικά κέντρα. 
Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι η εποχή που διανύουμε είναι κρίσιμη οικονομικά για όλη τη χώρα και με την εξέλιξη αυτή θεωρούμε ότι θα ξαναδοθεί πνοή στην οικονομία της περιφέρειας. Έχοντας ως στόχο μας τη ριζική αναδιάρθρωση της παιδείας και όχι απλά ένα ''λίφτινγκ'' όπως προβάλλεται από πολλούς, απαιτούμε τη συνταγματική καθιέρωσή μας ως ΑΤΕΙ στην 6η θέση της βαθμίδας εκπαίδευσης. 

Σε καμία περίπτωση δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για την κατοχύρωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, η οποία επιθυμούμε να υλοποιηθεί ΑΜΕΣΑ και θεωρούμε πως δεν τίθεται προς διαπραγμάτευση η αναγνώριση στα ΚΕΣ των ισοδύναμων επαγγελματικών δικαιωμάτων με το ΑΤΕΙ. 

Ακόμα ζητάμε την επανεξέταση και αναθεώρηση ορισμένων παραγράφων του νόμου πλαισίου και τον επαναπροσδιορισμό του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από την βάση. Σκοπός μας δεν είναι να μείνουμε μόνο σε αυτό το κείμενο, αλλά να δημιουργήσουμε ένα μηχανισμό πίεσης και επαγρύπνησης. 

Γι' αυτό το λόγο προτείνουμε στην επικείμενη εθνική συνδιάσκεψη της Π.Α.Σ.Π να οριστεί μία ημέρα ανοιχτού διαλόγου χωρίς οργανωτικό χαρακτήρα και να ακουστούν οι προβληματισμοί για την παιδεία, ώστε να αποτυπωθούν επιτέλους σε πανελλαδικό επίπεδο οι θέσεις της Π.Α.Σ.Π. 

Ο λόγος αυτής της κίνησης δεν είναι βέβαια να ''κερδίσει εντυπώσεις''. Αντίθετα, αποτελεί το εφαλτήριο για μια Π.Α.Σ.Π ενεργά μαχόμενη για όσα διαδραματίζονται καθημερινά στο χώρο της παιδείας, και όχι μια Π.Α.Σ.Π που απλά θα είναι παθητικός δέκτης και μέσο αναπαραγωγής των όσων συμβαίνουν. Είμαστε η γενιά της ανατροπής, θέλουμε και μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα στην παιδεία.

Τέλος, πιστεύουμε πως δεν θα πρέπει να υπάρξει αποπροσανατολισμός από τις διεκδικήσεις μας και θέλουμε να στείλουμε στην κυβέρνηση το μήνυμα ότι θα πρέπει να συνεχίσει την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεών της στο χώρο της παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολίασε...Πρότεινε...