Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Προτάσεις για Οργανωτική & Πολιτική Ανασυγκρότηση

ΠΑΣΠ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΠΘ 

Ενόψει της  επικείμενης Δεύτερης Συνδιάσκεψης της ΠΑΣΠ σε λίγες εβδομάδες και  μέσα στα πλαίσια ενός υγιούς οργανωτικού  και πολιτικού Προσυνεδριακού Διαλόγου, θεωρούμε ουσιώδη και επιβεβλημένη την εκφορά συγκεκριμένων προτάσεων. ιδίως στη σημερινή κρίσιμη πολιτική συγκυρία για το φοιτητικό, εργατικό και κοινωνικό εν γένει Κίνημα.
Οι συγκεκριμένες  προτάσεις κατατίθενται με στόχο  την πολιτική και οργανωτική αναδιάρθρωση της ΠΑΣΠ ΑΕΙ και είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ισχύουσα κοινωνικό-οικονομική κατάσταση της χώρας μας.
Πρώτος στόχος όπως αναφέρθηκε πρόσφατα, για την  οργανωτική ανασυγκρότηση είναι  η εκλογή του Γραμματέα ΠΑΣΠ ΑΕΙ  από την βάση των ψηφοδελτίων  των κατά τόπους ΠΑΣΠ ανά την Ελλάδα. Συγκεκριμένα αυτή η πρόταση είναι  ένα σαφές βήμα προς την στροφή στη βάση της οργάνωσης, την ανάδειξη της πολιτικής, της αναδιαμόρφωσης, της συναπόφασης και της αμεσοδημοκρατίας. Μόνο με αυτή τη στροφή και την αλλαγή πολιτικής μπορούμε να δημιουργήσουμε μιαν υγιή προοδευτική και ριζοσπαστική ΠΑΣΠ, αυτή που όλοι ονειρευόμαστε.

Το βασικότερο σημείο της πρότασης εντοπίζεται  στην αναγκαία πλειοψηφία που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο κάθε υποψήφιος  γραμματέας για να εκλεγεί(50+1%). Το συγκεκριμένο σημείο καθιστά την ΠΑΣΠ ΑΕΙ ένα  όργανο που βασίζεται στην πλειοψηφία των μελών της, που αυτομάτως  γίνεται λειτουργική και μεταμορφώνει το κεντρικό όργανο σε όργανο παραγωγής πολιτικών ιδεών και θέσεων.
Στο ίδιο μήκος  κύματος αναφορικά με την εκλογή του Κεντρικού Συμβουλίου της  ΠΑΣΠ ΑΕΙ ζητάμε να εκλέγεται κι αυτό από τη βάση της παράταξης σε ένα χώρο που θα έπρεπε να προβάλλεται σε όλες τις διαδικασίες η αμεσοδηκρατία είναι αυτονόητο ότι σύμφωνα με την αρχή της ισότητας της ψήφου θα πρέπει όλα τα μέλη της παράταξης να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν αυτόν/ήν που τους αντιπροσωπεύει, έτσι ώστε η κύρια δύναμη της ΠΑΣΠ, δηλαδή η βάση της, να είναι ισότιμη και στην πράξη. Αυτό θα βοηθήσει στο, να αποφύγουμε την ανάλωση σε κλειστές οργανωτικές διαδικασίες σύνεδρων, να γίνουν ανοιχτές, καθαρά πολιτικές καθώς και πιο αμεσοδημοκρατικές. 
Όσον αφορά τη διαχείριση των οικονομικών από το κεντρικό όργανο της ΠΑΣΠ ΑΕΙ και των κατά τόπους νομαρχιακών επιτροπών ζητάμε την αρχή ενός διαλόγου για τη δημιουργία τόσο μιας κεντρικής επιτροπής όσο και πολλών επιμέρους νομαρχιακών επιτροπών, οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για την εποπτεία της οικονομικής διαχείρισης και την κατάθεση ισολογισμών όλων των παρατάξεων πανελλαδικά σύμφωνα με την αρχή της διαφάνειας.
Στο σκέλος της κατανομής του υλικού το οποίο  είναι απαραίτητο για την εύρυθμη  λειτουργία της κάθε ΠΑΣΠ ανά σχολή ζητάμε την μη παραμέληση των περιφερειακών οργανώσεων ανά την Ελλάδα παράλληλα με τη παροχή βοήθειας από μέρους των οργανώσεων σε κεντρικές πόλεις.
Προφανώς  και ως μια ριζοσπαστική, προοδευτική  παράταξη δεν μπορούμε να αναλωνόμαστε μόνο στο οργανωτικό σκέλος. Για αυτό το λόγο θέλουμε να εκθέσουμε και κάποιες προτάσεις για το πολιτικό σκέλος, οι οποίες πιστεύουμε ότι αποτελούν τη χρυσή τομή ανάμεσα σε πολιτικό και οργανωτικό κομμάτι. 
Όσον αφορά το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΑΣΠ ΑΕΙ προτείνουμε τη διεξαγωγή τριών τακτικών ολομελειών με συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, οι οποίες θα λαμβάνουν κάθε φορά χώρα σε διαφορετικές πόλεις με κύριο στόχο την αποκέντρωση. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι ευνόητο πως όταν το απαιτούν οι περιστάσεις θα πρέπει να συγκαλείται και έκτακτη ολομέλεια η οποία θα βγάζει συγκεκριμένες αποφάσεις σε συγκεκριμένα πολιτικά ζητήματα. 
Παρακολουθώντας την πορεία του ανωτάτου οργάνου  της ΠΑΣΠ ΑΕΙ πιστεύουμε ακράδαντα, ότι η αδράνεια υπερτερεί της δράσης. Προφανώς κάτι τέτοιο είναι ενάντια στα "πιστεύω" μας, καθώς η ΠΑΣΠ που ονειρευόμαστε θα έπρεπε να είναι εκτός από συνδικαλιστική παράταξη και χώρος κοινωνικού και πολιτικού προβληματισμού. Έτσι, προτείνουμε την τακτική διενέργεια πολιτικών εκδηλώσεων, κάτι το οποίο θα συμβάλει στο στόχο αυτό. Σε επίπεδο νομαρχιακών επιτροπών(γραφεία πόλης ΠΑΣΠ ΑΕΙ) ισχύουν στο σκέλος των ολομελειών(τακτικών- έκτακτων) ακριβώς οι ίδιες προτάσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω. Για την αποφυγή σύγχυσης που επικρατεί ανάμεσα στην κεντρική γραμμή της ΠΑΣΠ ΑΕΙ και των επιμέρους οργανώσεων ανά πόλη, ζητάμε οι συγκροτημένες πολιτικές τοποθετήσεις σε θέματα επικαιρότητας των νομαρχιακών επιτροπών να συγκεντρώνονται στην εκτελεστική γραμματεία με στόχο την συνδιαμόρφωση μιας πανελλαδικής θέσης. 
Τελειώνοντας, σε συνάρτηση με τα σύγχρονα κοινωνικό-οικονομικά προβλήματα που βιώνει η χώρα μας θα πρέπει κάθε ΠΑΣΠ να εντάξει ως βασικό πολιτικό της πρόταγμα τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ. Πάνω σε αυτή την πρόταση θέλουμε να προτείνουμε την πανελλαδική συνεργασία τμημάτων ομοειδούς αντικειμένου σπουδών, έτσι ώστε η πίεση που θα ασκείται από την φοιτητική και ακαδημαϊκή κοινότητα να είναι ισχυρή και αποτελεσματική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολίασε...Πρότεινε...