Τα κακώς κείμενα δεν αλλάζουν μόνο ανατρέπονται!
Χωρίς την οργανωτική ανασύνταξη της ΠΑΣΠ ΑΕΙ, δε θα μπορέσει να υπάρξει και αυτό το οποίο αποτελεί το Διακύβευμα αυτής της συλλογικής προσπάθειας, η Ανατροπή της Συντηρητικής, Απολίτικης Λογικής και Αντίληψης που κυριαρχεί στην Ηγεσία της Οργάνωσης.
Επόμενο άρα είναι, ότι η Νίκη της ΠΑΣΠ στις φοιτητικές εκλογές συνδέεται άμεσα και με τρόπο ευθύ με την δημοκρατική, εύλογη, δραστική, αιχμηρή, συνθετική και κυρίως αποτελεσματική λειτουργία της Οργάνωσης.
Όσοι διατείνονται επομένως, ότι το εν λόγω blog αποτελεί πεδίο εσωκομματικής κριτικής, όχι μόνο δεν αντιλαμβάνονται την ουσία, αλλά και δεν προχωρούν στη στοιχειώδη πολιτική ανάλυση και συσχέτιση της οργανωτικής δομής και της πολιτικής λειτουργίας κάθε συλλογικού, προοδευτικού ή μη μαζικού πολιτικού-κοινωνικού- συνδικαλιστικού φορέα.
Με λίγα λόγια, αν δεν αλλάξουμε πρώτα από όλα τον τρόπο που Διοικείται η Οργάνωση, δηλαδή τη Δομή της, πάντα, μοιραία, νομοτελειακά, θα βρισκόμαστε συνεχώς σε αντίστοιχο πολιτικό τέλμα όπως το σημερινό.
Η κίνηση της Βάσης της ΠΑΣΠ ΑΕΙ και ΤΕΙ, που εκφράζεται από το εν λόγω Blog, αποτελεί ξεκάθαρα Κίνηση Ανατροπής των κάθε λογής Συντηρητικών, Αντιδραστικών, Συντεχνιακών Αντιλήψεων στο Εσωτερικό της Οργάνωσης, στις οποίες και οφείλεται η απολίτικη και καθόλου δυστυχώς δημοκρατική μέχρι στιγμής λειτουργία της.
Στόχος η Ανατροπή, αλλά όχι απλά και μόνο για την ίδια την Ανατροπή. Το μέγιστο και ουσιαστικότερο όλων πολιτικό διακύβευμα της Κινηματικής πραγματικά αυτής διαδικασίας, είναι η Προσπάθεια Πολιτικοποίησης της Οργάνωσης από τα Κάτω και όχι με Νόρμες βασισμένες σε εκβιασμούς συνειδήσεων, ταξίματα και ένα σωρό άλλα «μπιχλιμπίδια».
Συγκεκριμένα, σαν μέλος της ΠΑΣΠ ΑΕΙ και ειδικά της ΠΑΣΠ Νομικής Θεσσαλονίκης, προτείνω:
1) Την Αμεσοδημοκρατική Λειτουργία της Οργάνωσης αφενός σε Κεντρικό, και αφετέρου σε επίπεδο Οργάνωσης βάσης Τμήματος ή Πανεπιστημίου ή Πόλης.
2) Την Ανάδειξη της διαφορετικότητας μέσα στις Οργανώσεις μας. Η στήριξη και όχι η Φίμωση της Διαφορετικής φωνής, με σεβασμό πάντοτε στην Πλειοψηφία, καθώς η βασική αρχή μας της δημοκρατικής λειτουργίας είναι αδιαπραγμάτευτη.
3) Την Ουσιαστικοποίηση και Ενδυνάμωση της φωνής της Βάση της Παράταξης.
- Η Εκλογή Γραματέα ΠΑΣΠ ΑΕΙ και ΤΕΙ από τη Βάση, από τα μέλη των ψηφοδελτίων των Οργανώσεων, αποτελεί το μέσον υλοποίησης της Στροφής της Οργάνωσης από τη Συντήρηση, τις «γραμμές» και τον συντεχνιασμό, στο αύριο της αμεσοδημοκρατικής νοοτροπίας, της μαζικής δράσης, της συλλογικής διεκδίκησης και κυρίως της αυτονόητης ισότητας, η οποία πρέπει να διατρέχει την κάθε μας κίνηση, σαν πολιτική οργάνωση.
- Οι Πολιτικές Ολομέλειες Βάσης ανά Πόλη υποχρεωτικά τουλάχιστον μια φορά το μήνα με ευθύνη αρχικά του αντίστοιχου Γραφείου Πόλης, και όταν αυτό για οποιοδήποτε δικαιολογημένο ή αδικαιολόγητο λόγο αδρανεί, με ευθύνη του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΑΣΠ, συνιστού επίσης ένα ακόμα εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση.
- Οι ολομέλειες Πόλης αποκτούν Ουσία και Περιεχόμενο με τον καθορισμό συγκεκριμένης ημερήσιας διάταξης, η οποία συνδιαμορφώνεται από το Γραφείο Πόλης και τις Οργανώσεις Βάσης της εν λόγω Πόλης, με βάση την Αναγκαιότητα και την Πολιτική Συγκυρία.
4) Δημιουργία Επίσημου Ηλεκτρονικού Μητρώου Μελών ΠΑΣΠ, αφενός σε Κεντρικό, και αφετέρου σε Επίπεδο Γραφείου Πόλης και Τμήματος ή Σχολής. Για τον εν λόγω στόχο, κρίνεται απαραίτητη η θεσμοθέτηση στο Κεντρικό Συμβούλιο αλλά και σε κάθε Γραφείο Τμήματος και Πόλης, η θέση υπευθύνου Ηλεκτρονικής Συμμετοχής και Συνδιαμόρφωσης, καθώς και η δημιουργία επίσημων ιστοσελίδων και group στο Facebook, παράλληλα λειτουργόντων βέβαια με τα ήδη υπάρχοντα, από τον αρμόδιο υπεύθυνο Ηλεκτρονικής Συμμετοχής και Συνδιαμόρφωσης, στα οποία θα εγγράφονται μόνο τα μέλη της οικείας Οργάνωσης, με σκοπό την άμεση και καθημερινή ενημέρωσης τους αλλά και συμμετοχή τους για όποιο ζήτημα ανακύψει.
5) Άμεση Θεσμοθέτηση αφενός σε Κεντρικό, αφετέρου και σε Επίπεδο Γραφείου Τμήματος και Πόλης, θέσης υπευθύνου Συνδιοίκησης.
Είναι πολιτικά ανορθόδοξο, δεοντολογικά ανεπίτρεπτο και ουσιαστικά απαράδεκτο, η Μαζικότερη Προοδευτική Φωνή των Ελλήνων Φοιτητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, να μην προσανατολίζει την όλη Λειτουργία και Δράση της στον Πρωταρχικό και Κυρίαρχο Λόγο για τον οποίο Υπάρχει μες στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, που είναι η Συνδιοίκηση.
Οι συμφοιτητές μας, μας επιλέγουν και μας τιμούν με την ψήφο τους, για να Συνδιοικούμε τα Ιδρύματά μας με τους Καθηγητές με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον και την καλυτέρευση του επιπέδου σπουδών μας αλλά και του Ίδιου του Πανεπιστημίου. Δε μας ψηφίζουν για να τους παζαρεύουμε σε βουλευτικά γραφεία. Δε μας ψηφίζουν για να αναδεικνύονται σε όργανα κάποιοι και να «πουλάνε» αυτή τη στήριξη στις πλάτες του μέλλοντός μας.
6) Καθιέρωση Ενημερωτικών-Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων τουλάχιστον δύο φορές κατά τη διάρκεια μιας ακαδημαϊκής χρονιάς για τους Υπευθύνους Συνδιοίκησης, από εξειδικευμένους Πανεπιστημιακούς, Κοινωνικούς και Εργασιακούς Φορείς, καθώς Στόχος της Συνδιοίκησης δεν είναι το «παζάρι» για τα μεταπτυχιακά, αλλά η Ανάδειξη και κυρίως η Επίλυση των Προβλημάτων στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο, πριν να είναι πολύ αργά. Και αυτή απαιτεί βέβαια θέληση, πολιτική απόφαση, αλλά απαιτεί και Γνώση εξειδικευμένη και εστιασμένη σε συγκεκριμένες πολλές φορές στοχεύσεις.
7) Δημιουργία Διαρκούς Επιτροπής Πολιτικών Θέσεων ΠΑΣΠ ( ΔΕΠΘ ΠΑΣΠ), μέλη της οποίας αυτοδικαίως τοποθετούνται οι Γραμματείς των ΠΑΣΠ Πόλης ανά την Ελλάδα με συντονιστικό ρόλο να έχει είτε ο Γραμματέας της ΠΑΣΠ κεντρικά, είτε το αρμόδιο περί Πολιτικών Θέσεων μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου, εάν δεν είναι ο ίδιος ο Γραμματέας. Η ΔΕΠΘ συνεδριάζει υποχρεωτικά τέσσερις φορές το χρόνο, αλλά και έκτακτα ανάλογα με την πολιτική συγκυρία. Υπεύθυνος για τη σύγκλισή της είναι το Κ.Σ. της ΠΑΣΠ, το οποίο αν αδρανεί, μπορεί το 1/5 των γραμματέων των ΠΑΣΠ Πόλης να αναλάβει την πρωτοβουλία και να τη συγκαλέσει.
Η ΔΕΠΘ, παντρεύει της Περιφερειακές Οργανώσεις με το Κεντρικό Πολιτικό Σκηνικό, μπολιάζοντας με εμπειρίες, ιδέες και δράση τη Λειτουργία της Παράταξης, Συνθέτοντας το Μεγάλο με το Μικρό.
Σχετικα με το 2..ποσο πιο γενικη τοποθέτηση απο αυτή?πιο συγκεκριμένα τι εννοείς?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣχετικα με το 7..Γνωριζεις και η ιδια πως απο σχολη σε σχολη οι τοποθετησεις ακομη και σε κεντρικα ζητηματα(π.χ. αρθρο 16,μετρα κυβερνησης για να ειμαι και πιο συγχρονος)διαφερουν.και αυτο γιατι η δυναμη καθε σχολςη ειναι η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ της και μονο.
Εκλογές από την Βάση??????????
ΑπάντησηΔιαγραφήΘες να πάμε σε εκλογές νοθείας δηλαδή όπως έγινε στις εκλογές της ΟΝΝΕΔ προ ημερών?????
Γιατί θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου ότι είναι σχεδόν ανέφικτο αυτή την στιγμή να υπάρξουν κατάλογοι με όλα τα πραγματικά μέλη της κάθε οργάνωσης, επί προσθέτως θα είναι σχεδόν αδύνατο να ελεγχθούν αποτελέσματα σε σχολές που επικρατεί μόνο μια ΄ομάδα΄ όπως αναφέρεις. Επίσης θα πρέπει να διασφαλιστεί κάτι τέτοιο και με την συμμετοχή δικαστικών αντιπροσώπων πράγμα επίσης ανέφικτο.
Η αναλογικότητα που δίνει ο ήδη υπάρχον αλγόριθμος είναι η πιο αξιόπιστη λύση για την πραγματοποίηση συνεδρίου από το οποίο θα πρέπει να εκλεγεί ο Γραμματέας της παράταξης.
Yparxoun paradeigmata organwsewn me psifodeltia 100 atomwn pou pernoun 110 psifous h akoma kai ligoterous, enw alles organwseis me idio ari8mo atomwn pernoun 200 k 300 psifous, auto dixnei oti se merikes organwseis uparxei pli8wra anenergwn melwn mono k mono gia na psifizoun se esokommatikes diadikasies pragma to opoio prepei na teliwsei, etsi loipon to hdh uparxwn systima gia thn epilogh twn synedrwn exasfalizei thn analogikotita twn pragmatikwn melwn ths parataxhs mas. Enw episeis dinei ena epipleon kinitro se oles ths organwseis kai stous epidoxous Grammateis gia na anebasoun ta pososta tous stis epikeimenes foititikes ekloges kai oxi apla na kanoun ena kunigh gia na afxisoun ton ari8mo ton summetexontwn sta psifodeltia tous...
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που το κείμενο αυτό προκαλέι αντιδράσεις... Κι αυτό γιατί δείχνει πόσο ριζωμένη είναι στο εσωτερικό μας η υπάρχουσα στασιμότητα... Μια κίνηση, όπως η εκλογή από την βάση, που στοχεύει στη Δημοκρατία, στην Ισότητα στην Ανατροπή, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τεχνικούς όρους, αλλά μόνο με πολιτικούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι ίδιες αντιρρήσεις υπήρχαν και κατά την εκλογή του Προέδρου από τη βάση, αλλά κάμφθηκαν. Κι αυτό γιατί η πραγματική ΟΥΣΙΑ δεν είναι το πώς θα το κάνεις ΤΕΧΝΙΚΑ, αλλά αν ΘΕΛΕΙΣ να το κάνεις.
Η αναλογικότητα που δίνει ο αλγόριθμος, είναι ήδη χαλκευμένη, καθώς υπάρχουν ποσοστώσεις ανά τμήματα και αριστείνδην σύνεδροι, άσε που υπολογίζεται και το μέγεθος της κάλπης, άρα το ΣΥΝΟΛΟ των ψηφοδελτίων και μετά γίνεται η αναγωγή επί του ποσοστού!
Άλλωστε οι υπόλοιπες προτάσεις προς ΔΙΑΛΟΓΟ βάζουν ακριβώς την ανάγκη πολιτικοποίησης του κόσμου της ΠΑΣΠ. Είναι πραγματικά λυπηρό να βάζουμε με καθαρά οργανωτίστικα κριτήρια τιμοκρατικό διαχωρισμό των μελών της ΠΑΣΠ ανά την Ελλάδα. Άλλωστε ο αλγόριθμος χαλκεύεται στην πράξη, από τη στιγμή που η Συνδιάσκεψη πραγματοποιείται στην Αθήνα (και μέσα στην εξεταστική) πράγμα που ΧΑΝΤΑΚΩΝΕΙ τους ΠΑΣΠίτες των περιφερειακών ιδρυμάτων αυξάνοντας δυσανάλογα την εκλεκτορική δύναμη αυτών της πρωτεύουσας.
Στην Τελική, δεν μπορούμε να βάζουμε γραφειοκρατικά προβλήματα σε πολιτικές επιλογές, παρά μόνο να συνεισφέρουμε στην τελειοποίησή τους..
Οι αναταραχές που προκαλούνται όταν αμφισβητείται μια παγιωμένη και στάσιμη κατάσταση, είναι λογικό να προκαλούν αντιδράσεις. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι δεν σκεφτήκαμε ποτέ διαφορετικά. Και να στο θέσω απλουστευτικά. Τόσα χρόνια που λειτουργούμε έτσι... κερδίσαμε κάτι? Η ώρα της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ έφτασε. ΠΑΝΤΟΥ.
Δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο επί της ουσίας παρά μόνο μία παρατήρηση σε ό,τι αφορά την εκλογή Γραμματέα από την βάση. Προσωπικά είμαι υπέρ των πυραμυδωτών δομών εκπροσώπησης με ένα πρωτοβάθμιο όργανο το οποίο θα εκλέγεται από τη βάση και το οποίο από με τη σειρά του θα εκλέγει τα ανώτερα όργανα. Ωστόσο όμως, το σχόλιο μου δεν γράφεται για να διατυμπανίσω την άποψη μου, την καταθέτω απλά γιατί δεν διανοούμαι να ασκήσω κρητική σε θέση κάποιου άλλου χωρίς να είναι γνωστή η δική μου. Παρά λοιπόν το γεγονός σύντροφε ανώνυμε (22 Απριλίου 2010 2:47 π.μ.) ότι η άποψη μου δεν συντάσσεται πλήρως με αυτή της Αριστέας, η άποψη σου, ότι θα πάμε σε εκλογές, βίας και νοθείας, είναι ανάλογη αυτής που ακουγόταν κάποτε πως: Γιατί να περάσουμε από την μοναρχία, στην Δημοκρατία, αφού κανένας δεν θα μπορεί να εγγυηθεί το ακέραιο του αποτελέσματος. Φυσικά δεν παραλληλίζω κανέναν εκλεγμένο γραμματέα με μονάρχη. Απλά προσπαθώ να καταδείξω την αστοχία του σχολίου. Κανένας δεν αμφιβάλει ότι ούτως ή άλλως οι διαδικασίες μας είναι δημοκρατικές. Κάτι τέτοιο θα προσέβαλε τόσο την ιστορία της παράταξης μας, όσο και την την ιστορία του πολιτικού μας φορέα καθώς επίσης και των ιδεών μας. Το προϊόν κάθε διαλόγου δεν πρέπει παρά να είναι πρόταση η οποία να εκφράζει όχι το αν είναι Δημοκρατικές ή μη οι διαδικασίες μας αλλά το πως θα δημιουργηθούν τέτοιες που να αυξάνουν τον έλεγχο της βάσης στα όργανα και την αντιπροσώπευσή της από αυτά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Διαμαντής έχει απόλυτο δίκιο
ΑπάντησηΔιαγραφή