Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Πρόταση για Ανανέωση Γραφείου πόλης και Διεξαγωγή Ολομέλειας ΠΑΣΠ Θεσσαλονίκης

Όραμα χιλιάδων προοδευτικών φοιτητών-μελών της ΠΑΣΠ αποτέλεσε η αυτόνομη λειτουργία της ΠΑΣΠ, με τα δικά της αυτόνομα όργανα και πολιτικές. Αρχή αυτής της προσπάθειας υπήρξε η Συνδιάσκεψη της οργάνωσης καθώς και η ανάδειξη της Συντονιστικής Γραμματείας ΑΕΙ & ΤΕΙ σε συνδυασμό με την εκλογή των κατά τόπους Γραφείων Πόλης.

Δυστυχώς για όσους πιστέψαμε σε αυτό το όραμα οι άνθρωποι που κλήθηκαν να το υπηρετήσουν αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και σε εθνικό αλλά και ειδικά για μας στο τοπικό επίπεδο της ΠΑΣΠ Θεσσαλονίκης. Σημαντική βοήθεια προς σ’αυτή την κατεύθυνση έπαιξε σίγουρα και η πολιτική αλλά και τυπική απαξίωση ενός Καταστατικού λειτουργίας που ψηφίστηκε από λίγους ξημερώματα, και εφαρμόστηκε από ακόμη λιγότερους.
Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο πραγματοποιήθηκε και η εκλογή του Γραφείου Πόλης της ΠΑΣΠ Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο του 2008 μετά από 5 ολόκληρα χρόνια, δυστυχώς όμως με αποτελέσματα αντιστρόφως ανάλογα των χρόνων που χρειάστηκαν για την επανάληψή τους.


Από την επομένη της εκλογής τους το μόνο που έκαναν, ήταν να αθετούν τις προεκλογικές τους εξαγγελίες και όσα ευαγγελίζονταν προς «άγραν ψήφων», με σκοπό να χειραγωγήσουν την οργάνωση και να εντάξουν τη λειτουργία της στην εξυπηρέτηση προσωπικών στρατηγικών. Αποκορύφωμα υπήρξε η διετής άρνησή τους για τη διεξαγωγή πανθεσσαλονίκειας ολομέλειας αλλά και τη διενέργεια εσωκομματικών εκλογών με τη λήξη της καταστατικής θητείας του οργάνου.

Ακόμη και σε όσες περιπτώσεις υπήρξαν διενέξεις μεταξύ μελών της παράταξής μας για ζητήματα αυθαίρετων εκλογικών διαδικασιών σε επίπεδο Σχολής, ο Γραμματέας και η «πλειοψηφία» της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης ερμήνευε το καταστατικό κατά το δοκούν και ανάλογα με τα μικρο-εσωκομματικά του συμφέροντα.

Δυστυχώς όμως γι αυτούς, κι ευτυχώς για όλους τους υγιώς σκεπτόμενους ΠΑΣΠίτες αυτή η κατάσταση δεν είναι πλέον ανεκτή από κανέναν και πολύ περισσότερο από τα απλά μέλη της Π.Α.Σ.Π. Είναι οι άνθρωποι που, κόντρα στη λογική της «προβατοποίησης» στην οποία αρέσκονται ορισμένοι, λειτουργούν την οργάνωση και αντιλαμβάνονται πλήρως ποιος είναι ο ρόλος του Γραμματέα και του Γραφείου πόλης.

Κι ο ρόλος αυτός δεν είναι η εξυπηρέτηση των μικροκομματικών - προσωπικών στρατηγικών, ούτε η δημιουργία της εντύπωσης πως επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας με την ανοχή του Γραμματέα και βεβαίως δεν είναι η, με κάθε τρόπο, διατήρηση των διαφόρων κομματικών θέσεων. Κι αυτό γιατί η διαχείριση εξ αποστάσεως και από πρώην φοιτητές δε μπορεί και δεν είναι ούτε λειτουργική ούτε πολύ περισσότερο πολιτικά και ηθικά ανεκτή. Η ΠΑΣΠ είναι μια μεγάλη Δημοκρατική παράταξη, που διαχρονικά έχει προσφέρει πολλά στο φοιτητικό κίνημα, και τα απλά μέλη και οι φίλοι της δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να τη χρησιμοποιήσει σαν ένα απλό στρατιωτάκι στην σκακιέρα των όποιων προσωπικών-κοντόφθαλμων στρατηγικών.

Η βάση της οργάνωσης οραματίζεται μια Π.Α.Σ.Π. που θα είναι πρότυπο και σημείο αναφοράς και για τις υπόλοιπες παρατάξεις και το φοιτητικό κίνημα συνολικά όσον αφορά την εσωκομματική τους λειτουργία. Συγκεκριμένα η διαφορετική άποψη θα είναι το ζητούμενο και όχι λόγος περιθωριοποίησης. Μια παράταξη που θα έχει κατακτήσει την πολιτική ωριμότητα να συνθέτει απόψεις, μια παράταξη που θα αξιολογεί τα μέλη και στελέχη της με βάση τη δράση και τις απόψεις τους και όχι τις προτιμήσεις τους στις εκλογικές διαδικασίες, μια παράταξη που όχι μόνο θα αποδέχεται αλλά και θα ενθαρρύνει καθώς και θα επιβραβεύει τον προβληματισμό, την δημιουργική αμφισβήτηση και τις «ανατρεπτικές απόψεις και προτάσεις». Πάντα όμως μέσα στα πλαίσια του καταστατικού και της πολιτικής της οριοθέτησης.

Ταυτόχρονα οραματιζόμαστε και μια παράταξη οργανωτικά ισχυρή που θα μπορεί να έχει ισχυρό παρεμβατικό λόγο στα κέντρα λήψης αποφάσεων και δε θα λογίζεται ως αμελητέα ποσότητα. Και σε αυτόν ακριβώς τον τομέα η λειτουργία του Γραφείου πόλης θα πρέπει να αποτελεί ενισχυτικό και όχι ανασταλτικό παράγοντα.

Μέσα στα πλαίσια του καταστατικού της Π.Α.Σ.Π. Πανεπιστημίων προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τακτικές ολομέλειες σε κάθε οργάνωση καθώς και όπως προαναφέρθηκε και ετήσια ανανέωση των εκλεγμένων οργάνων της.

Θεωρούμε λοιπόν, αυτονόητη την παρέμβαση της 19μελούς Συντονιστικής Γραμματείας Π.Α.Σ.Π. Α.Ε.Ι. και προσωπικά του Γραμματέα της Π.Α.Σ.Π. Πανεπιστημίων Μιχάλη Νικηφόρου προς την κατεύθυνση της πλήρους εφαρμογής του καταστατικού στην οργάνωσή μας.

Στην κατεύθυνση αυτή προτείνουμε τη διεξαγωγή δύο ολομελειών της Π.Α.Σ.Π. Α.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, μια πριν από τις επερχόμενες φοιτητικές εκλογές, η οποία θα ενισχύσει τη δυναμική όλων των οργανώσεων της πόλης και θα θέσει την κεντρική πολιτική ατζέντα που θα ακολουθηθεί. Και άλλη μια αμέσως μετά από τις φοιτητικές εκλογές με εκλογοαπολογιστικό χαρακτήρα, που παράλληλά θα προετοιμάσει το έδαφος για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη διενέργεια εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέου Γραφείου πόλης.

Η ΠΑΣΠ που ονειρευόμαστε δεν μπορεί παρά να ακολουθεί έναν δρόμο. Το δρόμο της πρωτιάς! Και αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς πολιτική επάρκεια και με λογικές οργανωτικού καιροσκοπισμού. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά και να αφήσουμε πίσω τις παθογένειες του παρελθόντος και όσους τις εκπροσωπούν και σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο.

ΠΑΣΠ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΠΘ

ΠΑΣΠ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΠΘ

ΠΑΣΠ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΜΜΕ ΑΠΘ

ΠΑΣΠ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ

ΠΑΣΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

3 σχόλια:

  1. ksekinisan kapoioi na skeftontai tis eswkommatikes polis prin tis foitikes ekloges akomi...syntrofoi as koitaksoume ligo tis sxoles mas kai pws tha ta pame prwta kalytera k stis foititikes ekloges k exoume xrono oloi na diatypwsoume tis apopseis mas gia thn orthi h mi leitourgia tou grafeiou polis..kathws kai gia to ti prosfere o kathenas se afto..
    kali epityxia stis foitikes pou erxontai se oles tis organwseis sthn poli!
    melos ths pasp thessalonikis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σύντροφε,στόχος όλων μας είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της εκλογικής επιρροής στις φοιτητικές εκλογές. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί αυτοσκοπό της ύπαρξης μας καθώς δε λειτουργούμε αποκλειστικά εκλογοκεντρικά ως μία άλλη ΔΑΠ.
    Είναι πολύ σημαντικό να ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ. Και δυστυχώς αυτή τη στιγμή μαχόμαστε και διεκδικούμε το αυτονόητο, δηλαδή ENEΡΓΑ ΓΡΑΦΕΙΑΣ ΠΟΛΗΣ, ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΕΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣΠ ΑΕΙ ΜΕ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ.
    Προφανώς και η λειτουργία του οργάνου του γραφείου πόλης της Θεσσαλονίκης δεν είναι ορθή καθώς δε γίνονται πολιτικές ολομέλειες, δεν υπάρχει ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των οργανώσεων,πολλά μέλη του γραφείου πόλης δεν είναι πλέον φοιτητές,κλπ.
    Άλλωστε,''δε ξεκινήσαμε'' τώρα την εν λόγω κίνηση αλλά έχει γίνει πρωτοβουλία για ριζική αναδιάρθρωση της ΠΑΣΠ Θεσσαλονίκης εδώ και μήνες υπογεγγραμμένη από 5 άτομα του Γραφείου πόλης και πλήθος οργανώσεων.
    Η άνοδος των ποσοστών της ΠΑΣΠ Θεσσαλονίκης είναι συνάρτηση και της ευρύτερης εικόνας της ΠΑΣΠ στην πόλη,επομένως φέρνοντας ξανά την πολιτική, νέες ιδέες και συνεπή παρουσία στο χώρο δράσης μας, θα φέρουμε ξανά την ΠΑΣΠ εκεί που αξίζει, δηλαδή στην ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ.

    Για να γυρίσει ο ήλιος,θέλει δουλειά πολλή..
    Φιλικά, μέλος ΠΑΣΠ Νομικής Θεσσαλονίκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σύντροφοι,πολύ ορθές όλες οι απόψεις που εκφράσατε,αλλά θεωρώ πως όλοι μας κοιτάμε το δέντρο και έχουμε χάσει το δάσος...Πρώτα και πάνω απ'όλα εννοείται πως πρέπει να μας αφορά η αύξηση της εκλογικής επιρροής μας στην πόλη και σίγουρα αυτό θα έρθει και σε συνάρτηση της σωστής λειτουργίας της παράταξης σε επίπεδο πόλης,αλλά φυσικά και σε πανελλήνιο επίπεδο. Είναι επόμενο πως καθένας από μας που αντιλαμβάνεται πως υστερούμε απέναντι τόσο στη ΔΑΠ όσο και στην ΠΚΣ σε θέμα ενότητας και ίσως και οργάνωσης,να διαμαρτύρεται και να ελπίζει να εισακουστούν οι απόψεις και οι προτάσεις του,προκειμένου να φτάσουμε σε πραγματικά σωστή και αποτελεσματική λειτουργία,το θέμα είναι όμως πως τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχουν περιθώρια για μια τέτοια αντιμετώπιση. Στόχος και σκοπός μας οφείλει να είναι η άνοδος των ποσοστών μας στην πόλη αλλά και σε όλη τη χώρα και μετά τις φοιτητικές εκλογές μπορούμε και πρέπει όλοι μας να μπούμε σε μια διαδικασία αναθεώρησης και επαναπροσδιορισμού του τρόπου λειτουργίας κάθε οργάνου.
    Με εκτίμηση,μέλος ΠΑΣΠ Θεσ/κης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασε...Πρότεινε...