Κωνσταντίνος Τσουράπας , ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ ΑΠΘ
Η εισαγωγή νέων τεχνολογιών και του Διαδικτύου στο παγκόσμιο γίγνεσθαι έφερε σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Η ζωή μας στο σύνολο της περιστρέφεται γύρω από τη διαχείριση αυτών. Νέοι τρόποι οργάνωσης της ζωής, επικοινωνίας, πρόσβασης στη γνώση, παραγωγής. Η καθημερινότητά μας πια είναι αναπόσπαστο κομμάτι των νέων τεχνολογιών και ο ρόλος κάθε προοδευτικού ανθρώπου σε αυτές πρέπει και μπορεί να ειναι πρωταγωνιστικός.Καθε επιστημόνας μπορεί να αξιοποιήσει στο τομέα του τις νέες τεχνολογίες παρέχοντας ουσιαστική βελτίωση του βιωτικού επιπέδου και δίνοντας πρωτοφανή ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας μας.
Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συνεισφέρουν στην ποιοτική βελτίωση και στον επαναπροσανατολισμό της διαδικασίας της μάθησης αλλά και της έρευνας. Καινοτόμες μορφές διδασκαλίας μπορούν να ενταχθούν στην παιδεία. Η έρευνα είναι η πιο σοβαρή διαδικασία για την εξέλιξη μας, άρα η χρηματοδότησή της θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα κάθε σολιαστικής κυβέρνησης. Καθώς βασικότερος επιστημονικός συνεργάτης της πολιτείας είναι τα Πανεπιστήμια, χρέος μίας κυβέρνησης υποστηρικτή των νέων τεχνολογιών είναι η γενναία αύξηση της χρηματοδότησης τους. Αποτέλεσμα μίας τέτοιας ενέργειας θα ειναι η βελτίωση της έρευνας που παράγεται στα ιδρύματα, της οποίας τα αποτελέσματα θα αξιοποιούνται προς όφελος ολόκληρου του κοινωνικού συνόλου. Ταυτόχρονα οι επιστήμονες που θα αποφοιτούν από ένα σύγχρονο και επαρκώς χρηματοδοτούμενο Πανεπιστήμιο θα είναι εκπαιδευμένοι με νέες τεχνολογίες γεγονός που θα τους καθιστά ανταγωνιστικούς στην παγκόσμια αγορά εργασίας.
Οι νέες τεχνολογίες στην εποχή μας και η εφαρμογή αυτών στο σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του ρυθμού παραγωγής αγαθών, την εισαγωγή καινοτομιών στο επίπεδο των προϊόντων και της παραγωγής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων αλλά και τη μείωση του κόστους παραγωγής. Σε καθημερινή βάση νέα βελτιωμένα προϊόντα βγαίνουν στην αγορά στην υπηρεσία του ανθρώπου. Όμως, οι νέες τεχνολογίες έχουν φέρει και ένα νέο καθεστώς απασχόλησης στην αγορά εργασίας. Πρέπει να διαφυλάξουμε την ανθρώπινη εργασία με βασικό πρόσταγμα ότι οι μηχανές τίθενται στην υπηρεσία του ανθρώπου αλλά δεν τον αντικαθιστούν. Ως μέλη μιας αριστερής παράταξης πρέπει να πιέσουμε την πολιτεία να προστατέψει τους εργαζόμενους με ένα νομικό πλαίσιο από την κατάχρηση της τεχνολογίας και να χρησιμοποιήσει τις νέες δυνατότητες προκειμένου να επιτευχθεί εκσυγχρονισμός της παραγωγής με ταυτόχρονη τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Η εξέλιξη όμως δεν ωφελεί αν γίνεται σε βάρος του περιβάλλοντος. Ειδικά στην εποχή μας με την κλιματολογική αλλαγή και την αλόγιστη ρύπανση να απειλούν τον πλανήτη με καταστροφή κανείς προοδευτικά σκεπτόμενος άνθρωπος δεν επιτρέπεται να αδιαφορεί. Οι νέες τεχνολογίες έχουν επιφέρει τεράστια πρόοδο και στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Η τεχνογνωσία και οι νέες μέθοδοι αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για την προώθηση της πρασινης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση άλυτων μέχρι σήμερα οικολογικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα οι εναλλακτικές ανανεώσιμες ενεργειακές πηγές δεν επιβαρύνουν καθόλου το περιβάλλον ενώ μπορούν να χαρίσουν στην χώρα μας απόλυτη ενεργειακή ανεξαρτησία. Έτσι ηλεκτρολόγοι και μηχανολόγοι μηχανικοί μπορούν να μας απαλλάξουν από την μόλυνση και τους ρύπους αξιόποιωντας απλά την τεράστια ηλιακή και αιολική ενέργεια μετατρέποντας την Ελλάδα σε ενεργειακό κολοσσό.
Όσο αναφορά το Διαδίκτυο, έχει επιφέρει ριζικές αλλαγές στην επικοινωνία και στην διάδοση της γνώσης. Νέοι, κατά κύριο λόγο, από κάθε γωνιά της γης, έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν το μεταξύ τους διάλογο. Άνθρωποι με διαφορετική αντίληψη, παιδεία, κουλτούρα, ήθη και έθιμα, πατρίδα και θρησκεία, ανεξαρτήτως χρώματος και κοινωνικής θέσης μπορούν ισότιμα να έρθουν σε επαφή και να ανταλλάξουν απόψεις επί παντός επιστητού. Το σύνολο των χρηστών του Διαδικτύου έχει άμεση πρόσβαση στη γνώση και την ελεύθερη έκφραση. Θέλω να πιστεύω πως για όλα τα μέλη της ΠΑΣΠ το Διαδίκτυο αποτελεί εργαλείο επικοινωνίας, συνδιάσκεψης και ενημέρωσης. Είναι ένα μέσο άσκησης πολιτικής και άσκησης Δημοκρατίας. Μέσω αυτού παράγουμε πολιτικό λόγο. Δεν αντικαθιστά την άμεση επικοινωνία και πάνω από όλα το αντιμετωπίζουμε ως Δημόσιο Αγαθό και είναι το μόνο ίσως μέσο μαζικής, ελεύθερης, ισότιμης και ισόνομης επικοινωνίας, ελεύθερης και δημοκρατικής έκφρασης. Επίσης η ευρεία διάδοση του διαδικτύου παρέχει ένα φτηνό και αποτελεσματικό μέσο στην Ελλάδα για να προβάλλει την ιστορία τον πολιτισμό και τον τουρισμό μας.
Η ορθή διαχείριση του Διαδικτύου με επίκεντρο τον άνθρωπο, εξυπηρετεί την εξέλιξη των ατομικών χαρακτηριστικών του ανθρώπου με δεδομένο συλλογικό αντίκτυπο. Οι νέες τεχνολογίες πρέπει να έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο και να μην κατευθύνονται από την κερδοσκοπία και τις μονοπωλιακές πρακτικές. Το κράτος οφείλει να προστατεύσει τους πολίτες και να τους εκπαιδεύσει στην σωστή χρήση των νέων τεχνολογιών, να τους ενημερώσει για όλους τους κινδύνους. Να τους δώσει όλα τα απαραίτητα εφόδια για να προσαρμοστούν στην επερχόμενη κοινωνία της πληροφορίας, μια κοινωνία ελεύθερη χωρίς στεγανά και διακρίσεις, κοινωνία ίσων ευκαιριών όπου όλοι έχουν ισότιμη πρόσβαση στη γνώση και την ενημέρωση. Πρέπει να διασφαλιστούν τα προσωπικά δεδομένα, το απόρρητο της επικοινωνίας, η ελευθερία έκφρασης, η ισότητα όλων των πολιτών ανεξαρτήτως γεωγραφικής περιοχής και να καταδικάζεται κάθε προσπάθεια κατακράτησης προσωπικών δεδομένων ως κίνηση επιπόλαιη και επισφαλής για της δημοκρατικές μας ελευθερίες.
Παράλληλα οι νέες τεχνολογίες μπορούν να αξιοποιηθούν προκειμένου να διευκολυνθεί η καθημερινότητα του κάθε πολίτη ειδικά στις συνδιαλλαγές του με το κράτος. Πρωτεύον βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η χρησιμοποίηση του διαδικτύου στο δημόσιο τομέα και σε όλες τις υπηρεσίες. Ένα τέτοιο εγχείρημα θα καταπολεμήσει την γραφειοκρατία και θα οδηγήσει σε μία νέα πτυχή της δημοκρατίας την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Κάθε Έλληνας πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να εκφραστεί ως επιθυμεί κάτω από ένα καθεστώς άμεσης Δημοκρατίας που αποτελεί το στόχο κάθε ανθρώπου συμμετοχικού, δραστήριου, πρωτοπόρου. Παράλληλα η χρήση του Ελεύθερου Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα σε όλο το δημόσιο μειώνει στο ελάχιστο το κόστος, ενώ προωθεί την ελευθερία της έκφρασης στον κόσμο των υπολογιστών.
Επομένως η νέα γενιά της πατρίδας μας και ειδικά τα μέλη μιας αριστερής προοδευτικής παράταξης δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν τα νέα δεδομένα με προκαταλήψεις. Γνωρίζουμε ότι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας δίνονται με την έλευση των νέων τεχνολογιών και την ορθή χρήση τους θα βοηθήσει σημαντικά τη ζωή μας. Στόχος μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξης τους με κάθε τρόπο. Οι νέες τεχνολογίες με κατάλληλη αξιοποίηση θα μπορούν να αποβούν εξαιρετικά χρήσιμες στην κοινωνία και να αποτελέσουν έναν πολυτιμο σύμμαχο για όλους μας.
ρε φίλε μαθε να γράφεις λίγο σωστά, εκτός και αν δεν έχεις σχέση με το πανεπιστήμιο
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια πες μας εσύ που έχεις "σχέση" με το πανεπιστήμιο τις ιδέες σου..Αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν έχεις.Είμαι σίγουρος ότι δεν μπορείς να αρθρώσεις ούε μία κουβέντα. Επίσης είμαι σίγουρος ότι είσαι του χώρου μας και το μόνο που σε νοιάζει είναι οι τρέχουσες εξελίξεις στο χώρο και το πώς θα εξασφαλίσεις μία καρεκλίτσα.. Αν καταφέρεις να αρθρώσεις έστω και μία κουβέντα θα σε στηρίξω. Αλλά χορτάσαμε σε αυτή την χώρα την ιδέα του βολέματος. Λείπουν οι φωνές που μιλάνε για την τεχνολογία, την καινοτομία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣημείωση: Όταν θα μπορέσεις να διατυπώσεις έστω και μία πρόταση σε παρακαλώ κάν΄το επώνυμα.Κουκουλοφόρους του διαδικτύου δεν τους ανέχεται κανείς.
Γκρέμος Ιωάννης,
ένας φοιτητής που δεν έχει σχέση με το Παν/μιο
δε μας γαμας ρε γκρεμο!λολ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρακαλούμε να μην αναρτώνται υβριστικού περιεχομένου. Για λόγους αρχής δεν αφαιρούμε το σχόλιο σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκ της Διαχείρισης