Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Ανατροπή σε Αντιλήψεις, Σηματοδοτούμε μια νέα εποχή!

* Βουδούρη Ρόη,μέλος Π.Α.Σ.Π. Βιολογίας Α.Ε.Ι. Ηρακλείου

Σύντροφοι,

Εν όψει της 2ης Συνδιάσκεψης της Π.Α.Σ.Π. , θα ήθελα και εγώ ως ενεργό μέλος της Π.Α.Σ.Π. Α.Ε.Ι. Ηρακλείου να καταθέσω τις σκέψεις μου για την κατεύθυνση που έχει η παράταξη, ή που θα έπρεπε να έχει κατ’ εμέ, καθώς και τις ιδέες, τις αρχές της παράταξης, όπως διακηρύχθηκαν με την ίδρυση της, αλλά και όπως διαμορφώνονται τόσα χρόνια μετά. Για τους πολιτικούς στόχους που θα πρέπει να επιτευχθούν μέσα από τη Συνδιάσκεψη, που είναι θεμιτό να συζητηθούν, και για το πως η Π.Α.Σ.Π. οφείλει να ανταπεξέλθει στους δύσκολους καιρούς, που διανύει η πολιτική (και όχι μόνο αυτή)...γιατί η Π.Α.Σ.Π. οφείλει να πρωτοστατεί σε αυτόν τον αγώνα που δίνεται σήμερα αλλά και σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες, το χρωστάει στην ιστορία της και στις διακηρυκτικές αρχές της.
Η Π.Α.Σ.Π. έχει ικανά στελέχη, έχει και νέα παιδιά με όρεξη . Αρκεί όμως αυτό για να παει μπροστά μια οργάνωση; Όπως αποδεικνύει και η ιστορία είναι και άλλα στοιχεία που χρειάζονται για να φέρουν την παράταξη εκεί που της αξίζει να είναι. Πρέπει τα μέλη της να βρουν τη δύναμη και το θάρρος να πατάξουν λογικές που ντροπιάζουν την παράταξη και που την πάνε πίσω. Μιλώ για τις λογικές που υπάρχουν παντού, όχι μόνο μέσα στην Π.Α.Σ.Π. (όχι πως αυτό αποτελεί δικαιολογία βέβαια), λογικές για «γραμμές», «ομαδάρχες», συμφέροντα κλπ...ποιο είναι όμως το ζητούμενο; Να συζητάμε μόνο και να κάνουμε κριτική; Το ζητούμενο είναι ο αγώνας για την ανατροπή τέτοιων λογικών που δε χωράνε στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη που ιδρύθηκε για να δίνει κοινωνικούς αγώνες και όχι για να εξυπηρετεί προσωπικά συμφέροντα. Η Π.Α.Σ.Π. δεν είναι τσιφλίκι των «ομαδαρχών» αλλά ένα συνδικαλιστικό όργανο που λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον των φοιτητών και όχι του καθενός «στελέχους».
 
Για να αποκοπούμε από τέτοιες νοοτροπίες που φέρνουν πίσω την παράταξη σε κάθε επίπεδο και την εμποδίζουν να επιτελέσει την λειτουργία της, ο μόνος δρόμος είναι η συλλογικότητα. Η δύναμη θα πρέπει να δοθεί στη βάση και στις ολομέλειες. Σε μια ιδανική οργάνωση το Γραφείο πόλης ορίζει ολομέλειες και εποπτεύει τη λειτουργία της παράταξης. Αφήνει τα μέλη της και την πλειοψηφία να δώσουν λύσεις, να πάρουν αποφάσεις και να καθορίσουν δράσεις. Η «ατζέντα» της οργάνωσης είναι η επικαιρότητα και οι μειοψηφούσες διαφωνίες συζητούνται το ίδιο σοβαρά με την αποδεκτή άποψη, με σεβασμό πάντα στην τελευταία.

Η Π.Α.Σ.Π. ιδρύθηκε με βασικές ιδεολογικές αξίες της, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ισότητα, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Όλες οι ιδέες της πηγάζουν από τις παραπάνω αξίες και όλες της οι προσπάθειες έχουν ως τελικό στόχο την εφαρμογή των αξιών αυτών μέσω του συνδικαλισμού ως μέρος ενός γενικότερου πολιτικού σχεδιασμού στην κοινωνία Έτσι λοιπόν μπορεί τότε να φάνταζαν καινοτόμα όλα αυτά, και σήμερα όμως δεν είναι διόλου αυτονόητα.
Σήμερα, η κοινωνική δικαιοσύνη απειλείται από παντού, τα εργασιακά μας είναι σε δυσκολότερη φάση από ποτέ, η οικονομική κρίση και τα μέτρα που επιβάλει η κυβέρνηση φέρνουν τους εργαζομένους, αλλά και τους αυριανούς εργαζομένους, μπροστά από ένα πολύ δύσκολο σταυροδρόμι...Από τη μία ο δρόμος της ανατροπής και η νίκη της εργασιακής και κοινωνικής αξιοπρέπειας και από την άλλη το σκύψιμο του κεφαλιού και η αποδοχή της κατάστασης.


Η Π.Α.Σ.Π. οφείλει να δει ξανά τις διακηρυκτικές αρχές της σαν να γράφτηκαν χθες. Η εποχή καθιστά τις αρχές της Π.Α.Σ.Π. επίκαιρες παρά ποτέ. Η Π.Α.Σ.Π. οφείλει να πρωτοστατήσει στους κοινωνικούς αγώνες για την ανατροπή και να ταχθεί κοντά στους εργαζομένους επιδιώκοντας και διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο για την γενιά που άλλη προδίκασαν το μέλλον της.
Όσο υπάρχουν άνθρωποι να αγωνίζονται για την κοινωνική δικαιοσύνη, για την ισότητα των ανθρώπων, ενάντια σε κάθε αδικία, ρατσιστική τάση και ο,τι άλλο μπορεί να θίξει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, καθώς και με το σθένος να απομακρύνουν νοοτροπίες που πάνε πίσω την παράταξη και τους αγώνες της τότε υπάρχει ελπίδα η Π.Α.Σ.Π. να πάει εκεί που της αξίζει να βρίσκεται...
Το βέβαιο είναι ότι αξίζει να είναι κανείς μέλος Π.Α.Σ.Π. και είναι τιμή να το κάνεις. Και δεν μιλώ μόνο για τις στιγμές θριάμβου που μπορεί να σου χαρίσει μια εκλογική νίκη αλλά και για κείνες που θα σε ταπεινώσει η επόμενη τοποθέτηση στη Γενική Συνέλευση και που θα ζεις για το λεπτό που η παράταξη σου και εσύ ο ίδιος θα δώσετε απαντήσεις...όχι για την προσωπική νίκη ή επιβεβαίωση αλλά γιατί εκείνο το δευτερόλεπτο που τοποθετείσαι πιστεύεις όσο τίποτα άλλο αυτό που λες...
Η Συνδιάσκεψη αυτή θα πρέπει να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για μια νέα Π.Α.Σ.Π. κοντά στη βάση της και μακριά από ανθρώπους που θέλουν να επωφεληθούν από αυτήν πηγαίνοντας την πίσω. Πρέπει να δώσει απαντήσεις, μέσα από την ανάδειξη, όχι προσώπων, αλλά εκφραζόμενων ιδεών που ανταποκρίνονται σε αυτό που η Π.Α.Σ.Π. εκφράζει.
Σας μιλώ από ένα μικρό Τμήμα στο Ηράκλειο και από μια μικρή (αριθμητικά) οργάνωση, την Π.Α.Σ.Π. Βιολογίας, που με δουλειά και συνέπεια, φέρνει τα τελευταία 6 χρόνια νίκες στην Π.Α.Σ.Π. και που πάρα το γεγονός ότι παλιά καλά στελέχη έχουν φύγει, καινούργια γεμάτα όρεξη έρχονται, η υπάρχουσα ομάδα συνεχίζει να δουλεύει σαν παρέα και να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα.
Με την ελπίδα ότι η Συνδιάσκεψη αυτή θα φέρει κάτι πολύ θετικό στην παράταξη που αγαπάμε!!


Καλό μας Αγώνα!

3 σχόλια:

  1. pes ta ekso oi kratikodiaitoi apo ti neolaia
    ta lamogia ton Δ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. pantws to 2010 exei sxedon perasei kai kaneis den kanei logo gia sundiaskepsi...kai opoios to leei, tha uparksei kapoios allos na vrei empodia...ti na pw...mallon de vganoun ta koukia..krima....eidika twra, me ti dedomenh katastash tha eprepe na akoustei isxurh h fwnh ths pasp..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασε...Πρότεινε...